Во Алабама беше извршена првата егзекуција на осуденик со азотен гас: „Смртта беше сè само не хумана“!

Алабама го изврши првото погубување на осуденик на смрт во САД користејќи азотен гас, недокажана постапка за која адвокатите на затворениците тврдеа дека е форма на сурова и невообичаена казна забранета со американскиот Устав, објави Гардијан.

Кенет Јуџин Смит (58) беше прогласен за мртов синоќа во 20.25 часот во затворот во Алабама откако вдишал чист азот преку маска за лице за да предизвика недостаток на кислород. Егзекуцијата траела околу 22 минути.

Алабама тврдеше дека новиот метод на азотен гас е „можеби најхуманиот метод на извршување што некогаш бил смислен“. Но, извештаите на очевидците од новинарите присутни во комората на смртта сугерираат дека смртта на Смит била сè освен хумана.

Марти Рони од Montgomery Advertiser известил дека помеѓу 19.57 часот по локално време и 20.01 часот, „Смит се грчеше, дишеше длабоко, неговото тело силно се тресеше и превртуваше со очите.Смит ги стегна тупаниците, нозете му се тресеа…, се вели во извештајот на Рони.

Свештеникот Џеф Худ, духовниот советник на Смит, рече дека затворските службеници во собата „биле видно изненадени од тоа колку лошо се одвивало ова“.

„Она што го видовме беа минути кога некој кој се бори за живот“, рече Худ.

„Се чинеше дека Смит го задржува здивот онолку долго колку што може“, изјави подоцна на прес-конференција комесарот за корекции во Алабама, Џон Хам.

Егзекуцијата требаше да започне во 18 часот по локално време во поправниот дом Холман во Атмор, Алабама, но беше одложена бидејќи Врховниот суд на САД ја разгледуваше неговата последна жалба. Нешто пред 20 часот, судот ја одбил жалбата и дозволил да се изврши егзекуцијата.

„Бидејќи не успеа да го убие Смит при првиот обид, Алабама го избра како свое „заморче“ за да го тестира методот на егзекуција што никогаш претходно не бил обид за извршување. Светот нè гледа“, напиша судијката Соња Сотомајор, која се спротивстави на двајца други либерални судии.

Претходниот обид да се погуби Смит со смртоносна инјекција беше во 2022 година. Постапката беше откажана во последен момент, бидејќи растворот не можеше да се инјектира во законскиот рок, иако осудениот остана врзан неколку часа.

Ова го смести Смит во многу ретка класа на затвореници кои можеа да опишат како е да се преживее погубување.

Total
0
Shares
Поврзани објави