Желбата која Зафир си ја кажа два месеци пред смртта, денес ќе му биде исполнета!

Легендарниот пејач, композитор и поет Зафир Хаџиманов, кој беше македонски амбасадор на културата во Србија, а почина на 27-ми март годинава на 77 годишна возраст, денес постхумно ќе биде одликуван со Орден за заслуги за државата.

Одликувањето ќе го изврши претседателот Стево Пендаровски, а орденот на Хаџиманов доаѓа за огромниот придонес во специфичниот полижанровски развој во сферата на уметничкото творештво.
Само два месеци пред да почине, музичарот кој со децении живееше и твореше во Србија, во своето последно интервју за ,,Фокус” раскажа дека е многу разочаран, бидејќи иако зад себе, на свои 77 години оставил богата културна ризница, надлежните во Македонија не се сетиле да му доделат државна награда за неговиот труд во областа на уметноста.

фокус.мк

Total
1
Shares
Поврзани објави