Заев не се согласува администрацијата да работи помалку

Премиерот Зоран Заев не го поддржува предлогот на Министерството за информатико општество администрацијата да работи четири наместо осум часа во петок. Според него, како народ треба да работиме повеќе, не помалку.

„Но како предизборно ветување на политичките партиципиенти во власта допрва се отвора дискусија за ова прашање. Верувам дека граѓаните ќе го кажат она што е реалност во државата, а тоа е дека ако сакаме швајцарски плати, треба да работиме повеќе од продуктивноста што сега ја имаме, и тоа сите, почнувајќи од себе, па секако до сите работници вработени во приватниот и во јавниот сектор. Вториот дел – ефикасноста на јавната администрација, е нешто што е сериозен фокус. Видовме дека системот функционира и со 38 % од лицата на работа за време на брановите на пандемијата. Системот функционира. Тоа кажува дека веќе постојните капацитети на администрацијата мора да бидат максимално искористени во таа полза и тоа треба да се слуша, тоа е очекувањето на граѓаните. Кога нешто е отворено на ЕНЕР-систем, несоодветно е премиерот да каже кои се очекувањата на граѓаните, туку тие да кажат кои се нивните очекувања. Ние како Влада ќе слушаме. Мојот впечаток е дека граѓаните очекуваат администрацијата што ја плаќаат да работи поефикасно“, рече Заев.

Total
27
Shares
Поврзани објави