Караџовски: Имаше илјадници венчавки на кои се заборави дека вирусот постои

Претседателот на Комисијата за заразни болести, Жарко Караџовски, за Алсат говореше за епидемиолошката состојба во Македонија, додавајќи дека пациент со делта сој може да зарази седум други лица и ги критикува властите дека не ги послушале нивните препораки да не се дозволуваат свадби во затворени простории во текот на летото.

„Ако тогаш имавме десетици случаи, денес имаме околу 1.200 случаи, така што ситуацијата е неизвесна со тенденција да се влошува. Ова ни се случува поради целосното непочитување на мерките во некои делови на земјата, големата организација на свадби и други забави каде што не се носеа маски, немаше дистанца ниту средства за дезинфекција и масовно групирање луѓе на мал простор. Ако ми кажете стотици, би рекол дека имаше илјадници венчавки, на кои некои заборавија дека вирусот постои“, изјави Караџовски.

Total
1
Shares

USJE
Поврзани објави