„Коста К. не можел ова да го осмисли без поддршка од возрасен“: Став на правниот застапник на родителите на убиените деца

Во Вишиот суд во Белград вчера започна судењето на родителите на момчето убиец од ОУ „Владислав Рибникар“.

Против таткото и мајката се водат и две граѓански постапки по тужби од членови на семејството на убиениот.

Тие се изјаснија за невини, а на рочиштето беше прочитано обвинението и беа дадени воведни зборови, а денеска обвинетите треба да ја изнесат одбраната. Покрај таткото и мајката на момчето-убиец, обвинети се и сопственикот на стрелачкиот клуб каде момчето, како што се сомнева, научило да пука, а обвинети се и инструкторот во тој клуб.

Судијата вчера го усвои предлогот на Вишото јавно обвинителство во Белград за исклучување на јавноста од судењето за да се заштитат правата и интересите на сите малолетни жртви во оваа постапка.

Иако поминаа повеќе од осум месеци од масакрот во „Рибникар“, во јавноста се уште се шпекулира што го поттикнало момчето-убиец да изврши вакво грозоморно злосторство.

Зора Добричанин Никодиновиќ, правен застапник на родителите на убиените деца од основното училиште „Владислав Рибникар“, во посета на студиото на Србија Данас, изрази сомнеж дека некој го „кренал“ момчето-убиец на Интернет, ја видел неговата склоност кон оружје и веројатно видел дека добро пука.

– Морам да признаам дека беше многу надарен, па можно е да бил интересен и тоа да довело до несреќа на неговото семејство и на другите семејства. Што се однесува до тоа што куќата била полна со оружје, што таткото не обезбедувал оружје на адекватен начин, тоа му дозволувало само да употреби оружје и сето тоа да се случи и толку многу млади животи да згаснат засекогаш – посочува адвокатлата.

Запрашана дали момчето убиец бил жртва на врсничко насилство, како и за тоа што на социјалните мрежи има бројни групи за поддршка на малолетниот убиец, Никодиновиќ експресно изјави дека станува збор за измислена и неиздржлива приказна која започнала на првиот ден, за да се олесни неговата позиција и дека треба да се истражат сите навивачки групи.

– Што ако навистина бил жртва на насилство од врсници? Дали тогаш ова би било оправдано? Не ми се верува дека на некои ништо не им е свето и дека некој воопшто и се препуштил на таа идеја, за да си ја олесни позицијата… Навивачките групи на социјалните мрежи треба да бидат под истрага и дисциплинирани на начин што секој што ќе направи криминал на тој начин треба да се гонат… Дека децата ништо не криеле, биле фантастични, а и да не биле фантастични, тие се деца. Не ми се верува дека некој може да го поддржи и да го оправда ова злосторство… Но, тоа не е само наш, тоа е глобален проблем – нагласи Никодиновиќ.

Исто така, адволатката рече дека Обвинителството и претставниците на родителите бараат да се соберат IP адресите од компјутерот на момчето убиец, бидејќи не веруваат дека некој кој има 13 години може да смисли се совршено, без идеја и поддршка. на возрасен.

– Утврдено е дека СББ е нивен провајдер. Но, тие одбиле да го поднесат, бидејќи тоа не било побарано од судот. Но, секој е должен да ги достави сите докази на барање на Обвинителството, а дали нешто е правен доказ или не, на крајот одлучува судот – тврди Никодиновиќ.

Владимир Кецмановиќ, тткото на момчето-убиец се товари за кривично дело „тешки дела против општата безбедност“, бидејќи го обучувал својот 13-годишен син да употребува огнено оружје, го однел на стрелиште, кое очигледно не е соодветно за возраста на момчето и затоа што оружјето не било безбедно чувано, како што налага законот.

Вишото јавно обвинителство ја товари Миљана Кецмановиќ мајката на момчето за кривично дело „недозволено изработување, држење и држење оружје и распрскувачки материјали“.

Претседателот на Стрелачкиот клуб и инструкторот во тој клуб се директно обвинети за кривичното дело „давање лажно сведочење“.

Против таткото и мајката се водат и две граѓански постапки по тужби од членови на семејството на убиениот и за надомест на нематеријална штета поради смрт на блиско лице.

Total
0
Shares
Поврзани објави