Која е Данела Арсовска која победи во Скопје и го урна Заев

Данела Арсовска е родена во Скопје во 1979 година, економист, активист, политичар. Таа дополнително се школувала на универзитетите во Оксфорд и Шефилд.

Зад новиот градоначалник на Скопје стои долгогодишно искуство во деловниот свет и економијата. Имено, во 2014 година е избрана за претседател на Македонските стопански комори – сојуз на национални стопански комори, промовирајќи економска соработка на национално и меѓународно ниво, врз основа на принципите на слободна трговија и фер конкуренција. Таа беше назначена за претседател на Македонската унија на организации на работодавачи во 2015 година.

Арсовска работела како меѓународен експерт и соработувала со големи меѓународни организации ширум светот.

Арсовска има неколку позиции на високо ниво во меѓународни меѓувладини организации и исто така има низа експертски позиции. Таа служи на панелот при Светската банка ICSID во Вашингтон, САД од 2016 година. Во 2017 година беше назначена за членка на Судот во Судот за помирување и арбитража на ОБСЕ во Geneенева, Швајцарија, а исто така е и член на Судот на Постојаниот арбитражен суд во Хаг, Холандија од 2017 година.

Арсовска е македонски претставник во Меѓународната стопанска комора (МКС) и избрана членка на Генералниот совет во Светската федерација на комори.

Како признание за нејзината работа во 2018 година, Светскиот инвестициски форум за деловни ангели ја додели Арсовска како „Најдобар модел на деловна жена во Југоисточна Европа“. Во 2019 година на 6 -тиот Самит на претприемачи од Централна и Југоисточна Европа, Арсовска беше наградена со Признание за нејзиниот посебен придонес во развојот на претприемништвото. Во 2020 година Арсовска беше наградена со сертификат за заслуга од Кунио Микурија, генерален секретар на Светската царинска организација, како признание за нејзиниот придонес во развојот на царината. Признанието го врачи генералниот директор на македонската царинска управа.

Во пресрет на локалните избори во Македонија 2021, Данела Арсовска ја истакнува својата кандитатура како независен кандидат за градоначалник на Скопје. Во брз рок го исполнува условот за кандидатура, собирајки ги потребните гласови за истата. Зад независната кандитатурата за градоначалник, добива поддршка од најголемата опозициска партија во Македонија ВМРО – ДПМНЕ и нејзините коалициони партнери од албанскиот политички блок Алијанса за Албанците и Алтернатива, како и од голем број на познати скопски интелектуалци, уметници и видни граѓани.

За време на изборната кампања, партијата на Заев, СДСМ, откри документи кои наводно докажуваат дека Данела Арсовска, како и нејзиниот сопруг, добиле бугарско државјанство од бугарските власти во 2011 година. „Последните десет години Данела Арсовска има резервна татковина. За чии интереси работи таа? За (поранешниот премиер на Македонија Никола) Груевски или за Бугарите“, беа обвинувањата на СДСМ.

Од неа беше побарано и да ја напушти изборната трка, а Арсовска ги демантираше документите од кои наводно се гледа дека пред десет години добила бугарско државјанство.

извор: Фактор.мк

Total
9
Shares

USJE
Поврзани објави