Матичните лекари нема да работат од 12 до 16 часот поради убиството на нивниот колега

Срцата на приватните матични лекари ќе тажат денеска од 12 до 16 часот, кога ќе прекинат со работа, изразувајќи гнев и сочувство, откако нивниот колега, 67-годишниот д-р Ацо Трповски, кој со години работел во ординацијата во скопската поликлиника „Железара“, беше пронајден мртов во својот автомобил, паркиран пред установата. Неговата смрт ги потресе сите со неверица и безнадежност.

Претседателката на Здружението на приватни матични доктори, Лилија Чолакова Дервишова, порача дека во по овој трајно болен момент, треба да се донесе закон за докторска дејност, кој ќе ги дефинира точно условите, правата и должностите на лекарите, за да се спречат такви трагични настани во иднина.

Лекарската комора го осуди овај трагичен случај и ги побара истражните органи да го расветлат убиството. Истрагата е во тек, а се бара сторителот и мотивот зад убиството. Во моменти како овој, сите покажаа љубов и сочувство кон семејството на покојниот лекар, изразувајќи безмерна загриженост за загубата на еден прекрасен лекар и човек.

„Никаков вид насилство во општеството не смее да се толерира, бидејќи насилството не е соодветен начин на кој се решаваат проблемите. Истакнуваме јавно барање надлежните институции итно да постапат за овој случај и да ги преземат сите неопходни мерки за да ги утврдат околностите во кои се случил настанот и соодветно на тоа да го пронајдат сторителот и да го санкционираат“, се вели во соопштението од Лекарската комора.

Total
0
Shares
Поврзани објави