На Клиниката за неврохирургија воведена иновативна метода во лекување на пациенти со мозочно крварење

Министерството за здравство информира дека утрово на УК за Неврохирургија, се воведе нова метода во лекување на пациенти со мозочно крварење.

Операцијата е извршена со новиот иновативен уред-дволуменски систем кој истовремено овозможува следење на интракранијалниот притисок, испирање на коморниот систем на мозокот и дренажа на цереброспиналната течност.

Овој систем веќе континуирано се употребува во секојдневната клиничка пракса во неколку земји во светот како САД, Германија, Португалија и Холандија. Од денеска овој иновативен уред се става во континуирана употреба и на Клиниката за Неврохирургија, а ние сме единствена земја во Југоисточна Европа каде ќе се врши оваа метода, велат од Министерството за здравство.

Според соопштението, операцијата ја извршил министерот за здравство и неврохирург д-р Венко Филипче, со асистенција на неврохирурзите д-р Владимир Рендевски директор на Клиниката и д-р Благој Шунтов.

Total
0
Shares

USJE
Поврзани објави
Повеќе

Да го спасиме Лорик од Кичево, миленикот на генерација, детенце на кое фудбалот му е во срцето, а сега му требаме за да оздрави!

Почитувани кичевчани, до сега сме покажале големи дела пред се од хуманитарен карактер, сме организирале најразлични настани само…