Омикрон би можел да го заобиколи стекнатиот имунитет предупредува СЗО

View of a Coronavirus Covid-19 background – 3d rendering

Ризикот од новооткриената Омикрон варијанта е голем објави Светската здравствена организација.

СЗО исто така предупредува дека би можело да дојде до сериозни последици во зависност од карактеристиките на оваа варијанта, кои уште се истражуваат.

„Омикрон има огоромен број мутации од кои некои се загрижувачки поради нивното потенцијално влијание на текот на пандемијата“ – велат од СЗО.

СЗО исто така предупрдува на можноста на појава на нови бранови.

„Со оглед дека мутациите можат да ги избегнат стекнатиот имунитет како и поради можноста за поголем степен на преносливост, голема е веројатноста за ширење на Омикрон на глобално ниво. Проценката е дека вкупниот глобален ризик поврзан со новиот сој е многу висок“ – порачуваат од СЗО.

Светската здравствена организација им посочи на земјите членки да ги прилагодат условите за патување.

Total
1
Shares
Поврзани објави