Откажаа сопирачките од мерцедесот на Дритан Абазовиќ додека патувал за Тиват, полицијата ја истражува причината

Откажале сопирачките на службениот автомобил Мерцедес на црногорскиот премиер Дритан Абазовиќ на пат кон Тиват каде одел службено, пишува „Вијести“. Системот за сопирање на службеното возило наеднаш престанал да работи додека Абазовиќ бил на Обзовица, педесетина метри пред познатата голема удолница.

Инцидентот се случил во понеделникот на 31 јули кога премиерот на Црна Гора бил во официјална посета на Тиват. Според неофицијални информации, на контролната табла немало никакво предупредување за откажување на системот за сопирање на возилото.

Возилото застанало на макадамот покрај патот, а Абазовиќ потоа од придружбата влегол во друг автомобил. Оттогаш тој користи уште едно службено возило од марката „Ауди“.

Од црногорското МВР велат дека досегашните контроли укажуваат дека се работи за дефект поради староста на возилото и големата километража што возилото ја поминало.

„Уверени сме од досегашната проверка дека дефектот на возилото е поради староста и големата километража, но и дека претходно немало показатели кои би укажувале дека може да дојде до ваков дефект на споменатото возило“, соопштија „Вијести“ повикувајќи се на изјава од министерството за внатрешни работи на Црна Гора.

Оттаму објаснуваат дека 12 години е просечната старост на службените моторни возила што се користат во рамките на Одделението за обезбедување на домашни лица заради обезбедување на заштитени лица. Тие возила се под дваесет и четиричасовен надзор на службеници од Полициската управа.

„Но, напоменуваме дека тие се соодветно технички одржувани и сервисирани преку и во рамките на капацитетите на Дирекцијата за одржување и експлоатација на транспортни средства и организацијата за храна и сместување, МВР, така што, во врска со тоа, сите потребни безбедносните барања се соодветно исполнети со стандардите утврдени во областа на заштитата на безбедноста на заштитените лица, како и дека во моментов нема индикации кои би укажале дека дефектот на горенаведеното возило во случајот е предизвикан од човечки фактор Имајќи предвид дека се работи за возило што го користат службеници на Управата на полицијата кои вршат безбедносни работи на претседателот на Владата на Црна Гора, министерот за внатрешни работи Филип Аџиќ иницираше вонреден надзор од страна на Управата за безбедност и надзор. со цел да се утврдат причините и околностите под кои се случил овој настан“, додаваат од МВР на Црна Гора.

Total
0
Shares
Поврзани објави