Почина писателот Милан Кундера

Познатиот чешки писател Милан Кундера почина на 94-годишна возраст , објавија чешките медиуми.

Кундера живеел во Франција од 1975 година, кога емигрирал од Чешка. Негови најпознати дела се романите Неподносливата леснотија на постоењето и Шега.

Роден е во Брно на 1 април 1929 година. Неговиот татко бил музиколог и пијанист. Милан научил да свири клавир од својот татко, па се запишал на музикологија и композиција. Музиколошките влијанија и референци се многубројни во неговото книжевно творештво.

Студирал литература и естетика во Прага, но по два семестри се префрлил на Прашката филмска академија, каде што посетувал предавања за режија и сценарио. По дипломирањето во 1952 година, таму почнал да предава светска литература.

Припаѓал на генерацијата млади Чеси кои биле под значително влијание на искуствата од Втората светска војна и германската окупација, па како млад во 1948 година се приклучува на владејачката чехословачка комунистичка партија.

Во 1950 година, тој и уште еден чешки писател, Јан Трефулка, беа исклучени од партијата поради „антипартиска активност“. И двајцата пишуваа за таа случка во литературата – таа го инспирираше Кундера за главната тема на романот Шега (1967). Тој беше повторно примен во Комунистичката партија во 1956 година, за да биде исклучен втор пат во 1970 година.

Total
0
Shares
Поврзани објави