Промена на конфигурациајата, причина за падот на услугите на Фејсбук

Фејсбук соопшти дека неговите услуги делумно се враќаат на интернет по шестчасовен прекин што ја запре комуникацијата за милијарди корисници, вклучувајќи ги и апликациите на социјалниот медиум, Инстаграм, Месинџер и Ватсап. Фејсбук соопшти дека „услугите се враќаат на интернет“, но оти може да потрае неодредено време за целосно да стартуваат. Компанијата со седиште во Калифорнија им се извини на корисниците за неможноста да пристапат, најголем досега кој бил следен од веб-мониторинг групата Downdetector.

Прекинот започна вчера околу пладне по американско источно време и пристапот почна да се враќа околу 17:45 часот. Внатрешните системи на Фејсбук што ги користат вработените, исто така, се намалија, што го усложни проблемот. Фејсбук наведе дека прекинот бил предизвикан од неисправните промени во конфигурацијата на неговите рутери. „Нашите инженерски тимови утврдија дека промените во конфигурацијата на основните рутери кои го координираат сообраќајот на мрежата помеѓу нашите центри за податоци, предизвикаа проблеми што ја прекинаа оваа комуникација“, велат од Фејсбук.

Речиси 3 милијарди луѓе користат Фејсбук, Инстаграм, Месинџер и Ватсап за да комуницираат и рекламираат, а во некои случаи имало преки и на повеќе други веб -страници. Прекинот нагласи колку светот се потпира врз Фејсбук и неговата технологија. Во исто време американските законодавци и други земји се заканија дека ќе го регулираат Фејсбук и другите гиганти на социјалните медиуми како критична инфраструктура.

Обновената контрола доаѓа во момент кога Фејсбук минува низ посебна криза откако свиркачот Франсис Хауген, поранешен менаџер на производи на Фејсбук, им достави на американските медиуми внатрешни документи кои покажаа дека компанијата знае за штетите предизвикани од нејзините производи и дека конкретно Инстаграм може да им наштети на менталното здравје на девојчињата.

Total
1
Shares
Поврзани објави
Повеќе

Копал гроб, откопал граната

Вработен во погребалниот сервис „Бутел“ вчера пронашол граната додека копал за гробно место на гробиштата од црквата Св.…