Синдикален протест – утре ќе биде блокиран влезот во Скопје во Автокоманда

Утре од 7 часот до 10 часот, Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ) ќе го блокира влезот во Скопје, на раскрсницата во населбата Автокоманда на булевар Александар Македонски со 16 Македонска бригада, а ќе бидат пропуштани само возила на итна медицинска помош, полиција, армија и пожарна. Протестот е продолжување на генералнот штрајк на вработение во јавниот сектор со кој се бара усогласување на платите и зголемување за 2.806 денари.

„Пораката ќе биде јасна за пратениците кои не даваат поддршка и глас за предлог-мандманот на ССМ, зашто работниците не се задоволни од нивната продуктивност и ангажман за надминување на работничките проблеми, а на овој начин пратениците нема да можат да стигнат во Собранието за да наплатат патни трошоци, а истото важи и за владините министри кои се глуви за работниците и работничките барања во оваа криза“, соопшти ССМ и повика сите работници да им се придружат на блокдата.

Штрајкот на вработените во јавниот сектор почна на 22 јуни, така што од 10 до 11 часот прекинаа со работа и протестираа пред работните места, а ССМ протестираше со поставување столчиња пред Собранието, Владата и Министерството за финансии.

Барањата на ССМ се линеарно зголемување на сите плати во јавниот сектор за 2.806 денари, колку што во февруари беше покачена минималната плата, како и исплата на К-15 во висина од 30 до 100 проценти од платата од наредната година.

Total
12
Shares
Поврзани објави