Хрватска влезе во Шенген, од денеска се купува со евра

Хрватска од денеска е членка на Шенген зоната и официјално почнува да го употребува еврото наместо досегашната национална валута – куна.

Со влегувањето на Хрватска во најголемата безгранична област во светот, граничните контроли на сите нејзини граници со земјите од ЕУ се укинуваат, додека границите со Србија, Босна и Херцеговина и Црна Гора стануваат надворешни граници на ЕУ.

За граѓаните од соседните земји кои не се во ЕУ (Србија, Македонија, БиХ, Црна Гора), влезот на Хрватска во Шенген не носи промени во процедурата за преминување на границата, бидејќи Хрватска до сега ги применуваше шенгенските правила.

Total
10
Shares
Поврзани објави
Повеќе

Роман Абрамович отруен

Портпарол на рускиот милијардер Роман Абрамович потврди за неговата влошената здравствена состојба откако наводно бил затруен за време…