Ги искачи Хималаите, го развеа македонското знаме и загуби два прста!

Здравко Дејановиќ е единствениот Македонец со три освоени врва над 8.000 метри, откако успеа да ги искачи трите најпрестижни врвови на Хималаите.

Дејановиќ досега се искачи на Монт Еверест, К2 и Анапурна 1, кој е еден од најопасните врвови во светот и мораше да жртвува два прста на патот до успехот.

Македонецот го развеа македонското знаме на врвот, но притоа загуби два прста, кои му замрзнаа и мораше да му бидат ампутирани.

Total
0
Shares
Поврзани објави