НАША СТОРИЈА: Пожарникарите со судски пресуди: Државата треба да им враќа стотици илјади евра оти им била скратена платата

По неколку годишна судска битка пожарникарите на суд добија пресуди со кои судот им го признава правото на изгубени пари односно финасии кои им следувале, а општините не им ги исплаќале. Првите правосилни пресуди со кои се усвоени тужбените барања се во Пробиштип и Радовиш, а истите се потврдени со одлуки на Апелациониот суд во Штип.
Тие тужеле по следните основи: додатокот на плата за посебни услови за работа кој не се исплаќал и покрај постоечкиот Закон за пожарникарство кој како lex specijalis е облигатотен за работодавците на оваа категорија вработени во Македонија, како и за прекувремена работа , регрес за годишен одмор, празнична работа и бонус плата. Основаноста на ваквите побарувања произлегува од Законот за Работни односи , Колективен договор на ниво на Град Скопје и Законот за Пожарникарство , врз основа на кои се базираат веќе донесените пресуди.
Пресуди се донесени во неколку Основни судови во државата вклучувајќи го и Основниот суд во Скопје. Пожарникарите спасители во Македонија почнаа да ги добиваат тужбите поднесени против своите работодавци – општините, а нив ги застапаува адвокатското друштво Стојановска Димитровски од Крива Паланка.
Со пресуди и на скопскиот суд веќе почнаа да се усвојуваат тужбените барања на пожарникарите – спасители од БППЗ на град Скопје кои биле поднесени лани , а се однесуваа на периодот 2014 до 2017 година.
Во тек се постапки пред Судовите во другите градови каде набргу се очекуваат позитивни пресуди а треба да се напомене дека во неколку градови во Македонија се склучени и вонсудски спогодби , со тоа што е извршена корекција на платата на пожарникарите и истата е покачена согласно Закон за пожарникарство.

(Продолжува: Пример од пресуда како судот одлучил и образложил во полза на пожарникарите и донел одлука дека државата е должна многу пари)

Total
0
Shares
Поврзани објави
Повеќе

Ременски во Обвинителство

Пратеничката Фросина Ременски дојде во Обвинителството за гонење на организиран криминал и корупција да изврши увид во доказите…