ШШШШШШШТ!!!

Пишува: Кристина Мачкиќ

Да си поќутиме а?
Така е денес, мора, и утре додека не се стемни. Но вчера или понеделник повеќе не. Не е лошо тоа што повеќе од 24 часа треба да молчиме за политика, партии, избори. Супер. Ама и не толку супер. Па ние немаме за што да зборуваме? Кога на пријателите им кажав дека треба да пишувам Локумна сите исто …како ама молк е ? е и…?
Фејсбукот спие. Тишина ко на планина. По некое селфи од спорт или кученце, некое кафанче и толку. Никој ништо не зборува. Аман те луѓе зар само политиката ќе ни биде другарка.
Бидејки е ШШШШШШШШШТ – МОЛК се мислев да ви раскажам една судска приказна. Ќе ви се чини бајка, Штрумфета и нејзините предмети. Како беше она… ти дам ти дам ти дам , ама во нашата бајка Штрумфета си пее ти дај ти дај ти дај… Ама сепак ќе ја оставам за пред едни идни скори други избори.
Првата “моја приказна” е за чичко Јосиф и извршителите. Не е прва поради политичкиот молк туку еден друг , молкот на народот. Јосиф еден од неколкумината неуморни кои секоја сабота се во центарот на Скопје покрај Триумфалната порта, ама триумф нема. Тој имаше храброст и пред судот со уште неколкумина да застане и да викне УА ЛОПОВ. Денес ќе молчи да го почитува изборниот процес , но од понеделник повторно гласно ќе вика УА.
Судницата нема врска со полтика , судницата е наша, на народот , ама судиите ни се однародија. Зошто? Одговорот е многу прост. Јосиф е гласниот меѓу илјадниците кои ШШШШШШШТ молчат, “ај некој друг нека се избори мене да не ме гледаат”. Да излезат тие илјада кои се тужени барем пред судот и да викнат УА е тогаш можеби ќе има надеж и за нашите судии кои, нели, делат правда во името на граѓаните.
Деновиве гледаме по медиумите претрес на судија во суд! Внатре и неговиот привремен шеф и полиција. Надвор полно судии, но сите скриени во кабинетите. Вакво нешто не беше било. И тој на свој начин одговори на претресот. И такво нешто не беше било. Но што беше било и е…молк од Здружение на судии. И таму ШШШШШШТ . Барем протоколарно да кажеа сеедно арно лошо за колегата, можеа и да го искараат но може и да го заштитат, но тие решија да си продолжат да молчат. Политичарите молчат два дена пред избори, ама судиите 20 години. Тук таму ќе се појави некоја храбра птица па и ќе каже нешто. Трите национални спортови кодошење, завист и превртливост едноставно завладеаа и со судиите. Штета, не се многу ама вредат многу, ги има над 800 во цела држава и во нивни раце се судбините на 2 милиони народ. Јавноста ги тепа и ги отепа , но тие ШШШШШТ упорно молчат.
Кога ќе размслам па и добро е да молчиме малку барем денес и утре. Убаво е времето да фатиме од последното топло сонце. Од понеделник пак иста песна кути мути да се врти муабетот ….
Морам да заминам го читам текстот на глас и на секое ШШШШШТ иди кучето мисли ќе шета и лае. Јас и’ велам чекај ќути имам работа. Па зар и на кучето да му речам да молчи? Нееее одам чаааооо се читаме следната сабота.

Total
0
Shares
Поврзани објави
Повеќе

Ова не е наша Ката, Цанде пали го фиќото

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… и така бомбите на СЈО станаа неупотребливи. На точките од претходно се знае што би пишувало да…
Повеќе

Доминџоси

Субвенции за сончогледи. Го читам ова по статуси на ФБ. Исто нешто пишуваат луѓе кои не се познаваат…