Тешки метали пронајдени во извезено грозје од Македонија

Tешки метали се пронајдени во извезеното грозје од Македонија при првата посериозна фитосанитарна контрола, а возилата се вратени назад во Македонија, дознава ВЕЧЕР.МК од извори во МЗШВ.

Според информациите до кои дојде ВЕЧЕР.МК потеклото на грозјето е од село Дреново до Кавадарци, непосредно до фабриката ФЕНИ, која е веројатниот негов загадувач.

Фитосанитарниот преглед на грозјето бил извршен на влез во Босна и Херцеговина, а Србија не направила контрола затоа што крајната дестинација на пратката била Мостар.

Недостасува уште да не стават на црвена листа што може дополнително да се прошири и да предизвика несогледиви последици и во извозот на виното од Македонија.

Total
0
Shares

USJE
Поврзани објави