Во Украина се бореле 79 македонски борци, од кои загинале 26

Руското министерство за одбрана ја објави најновата листа на странски борци или платеници како што тие ги нарекуваат кои се борат или се загинати во војната во Украина.

Во графата за Македонија стои дека вкупно од 24 февруари до сега во Украина на страната на владата на Зеленски се бореле 79 македонски државјани.

Од нив според руското министерство за одбрана елиминирани или убиени се 26 македонски борци или странски платеници како што ги нарекува Москва, што значи во споредба со минатиот месец животот го загубиле уште двајца.

Во Македонија се вратени 21 лице или двајца повеќе за разлика од јули, а активни на фронтот во моментов се 32 лица.

За споредба само од Косово во Украина досега се бореле 156 лица од кои 72 или речиси една половина се убиени.

Во случајот со Македонија убиени се една третина од заминатите во Украина.

Total
1
Shares
Поврзани објави
Повеќе

Зоја Бузалковска од ФДУ ја повика министерката Дескоска да каже што ќе направи за да ги отстрани неправилностите во изборите за ректор на УКИМ

На изборите за ректор на УКИМ што се одржаа вчера според податоците од Универзитетската изборна комисија од седумте кандидати најмногу поени освоил актуелниот ректор Никола Јанкуловски. Неколку дена пред изборите тројца од седумте кандидати се повлекоа, а Научно-наставниот и уметнички совет на ФДУ одлучи да не гласа на изборите