Browsing Category

European Journalism

44 posts
Повеќе

Лекарите алармираат за одржување хигиена, а ромските куќи немаат приклучоци за вода и канализација

Немањето детален урбанистички план за локациите во кои живее ромското население во општина Виница е причината за која…
Повеќе

ВИДЕО: За нас и шупите се рај, ако не урнат, каде да се засолниме? (Për ne edhe kasollet janë parajsë, nëse na i prishin, ku të strehohemi?)

20-тина семејства, кои живеат во импровизирани живеалишта високо на Трајанското трло во Кочани, се под закана да останат…
Повеќе

Видео: Државата и невладините да се координираат,оти учебната година ќе пропадне за децата Роми

Oд невладината организација „Баирска светлина“ сметаат дека онлајн наставата за ромската заедница е голем предизвик.   – Тие…
Повеќе

Видео интервју: Во Делчево, ромските ученици немаат доволно таблети за онлајн настава (Studentët romë nuk kanë tableta të mjaftueshëm për mësimdhënie online)

Делчево беше град во групата градови од истокот заедно со Пехчево и Берово каде до скоро немаше заразени…
Повеќе

„Ромаверитас“ донираше 20 таблети за средношколци Роми во Берово (“Romaveritas” dhuroi 20 tabletë për nxënësit romë të shkollave të mesme në Berovë)

На ученици Роми во гимназијата „Ацо Русковски“ во Берово им се доделени таблети за да имаат подобри услови…
Повеќе

ХЕРА: Институциите на терен да им помогнат на Ромките да ги обезбедат документите за финансиска помош од државата (HERA: Institucionet në teren t‘u ndihmojnë romeve të sigurojnë dokumentat për ndihmë finansiare nga shteti)

Анализа на социо-економската и состојбата поврзана со репродуктивното здравје кај Ромките за време на ковид-19 Високи 67 %…