Малата Јана од Битола пред шест месеци имала ковид, пред да почине имала мускулно-воспалителна реакција

Комисијата за стручен надзор за случајот со лекувањето на 6-годишната пациентка Ј.Х. во Клиничка болница Битола, констатираше дека според анамнезата, клиничкиот преглед и работната дијагноза, се преземени соодветни чекори во однос на анализи, третман и опсервација на пациентката, информираа денеска од Министерството за здравство.

Во него стои, „од анамнезата има податок за прележан ковид пред шест месеци“.

„По направените лабораториски анализи наодите укажувале на мускулно-воспалителна реакција со покачени вредности на креатин киназа и креатин киназа MB, во рамки на вирусен инфект кој го зафатил и срцевиот мускул со покачена вредност на срцевиот ензим-тропонин.

По влошување на состојбата, заклучок на Комисијата е дека се преземени потребните чекори, согласно медицина базирана на докази и клиничката слика на пациентката.

Комплетниот извештај од Комисијата за стручен надзор ќе биде проследен до Јавното обвинителство“ информираат од МЗ.

Total
0
Shares
Поврзани објави