Нови мерки против таткото и мајката на момчето виновно за масакрот во Врачар

Судот во Белград го одобри предлогот на членовите на семејствата на убиените деца во масакрот во О.У. “Владислав Рибникар” за префрлање на парите од сметката на таткото на Коста К., убиецот од Врачар, на депозит на јавен извршител. Ова означува дека парите ќе бидат депонирани кај јавниот извршител и ќе бидат задржани сè до завршување на кривичната постапка.

Истовремено, судот нареди на Народната банка на Србија да ги префрли парите според наредбата. Износот на парите, кој го покрива имотно-правните барања на оштетените (членовите на семејствата на убиените), ќе биде депониран кај јавниот извршител и ќе се задржи таму сè до завршување на кривичната постапка.

Сите пари од сметката на ова семејство ќе бидат префрлени на депозитот на јавниот извршител. Иако е дозволена жалба против ова решение, тоа не го откажува извршувањето на решението.

Треба да се потсети дека таткото на момчето-убиец од Врачар се наоѓа во притвор под сомнение дека извршил тешко кривично дело против општата безбедност. Судот и забрани на сопругата, односно мајката на момчето, да ги заложат или продадат недвижнините што ги поседуваат. Истото важи и за автомобилот регистриран на нејзино име.

Ова решение на судот беше донесено по барање на адвокатот на деветте семејства, чии деца беа убиени, затоа што се стравеше дека обвинетиот може да ја спречи или значително одложи наплатата. Изваден е износот потребен за обезбедување на барањата на семејствата на убиените деца.

Total
0
Shares
Поврзани објави