Словенија поплави Хрватска се подготвува за невреме

Пороен дожд почна синоќа во некои делови на Словенија, а словенечката агенција за животна средина (Арсо) издаде црвено предупредување за северниот дел на земјата.

Најмногу дожд наврна на југот од подножјето на Јулијанските Алпи и во областа кон Горењска и Корушка.

Во тие региони во текот на ноќта наврнале меѓу 100 и 200 литри дожд на метар квадратен, што е еднакво на месечната количина на врнежи, изјави метеорологот Бране Грегорчич за Радио Словенија.

Тој додаде дека, сепак, ниту капка дожд не паднала на морето и во Бела Краина.

„Денеска го засиливме предупредувањето за северниот дел на црвено, пообилни врнежи ќе има во текот на денешниот ден, а исто така и во текот на ноќта. Тежиштето на врнежите ќе се движи од запад кон исток, каде на одредени места уште не ни врнел“, изјави Грегорчич.

Најголем дел од проблемите биле на подрачјето на Корушка и Горење, каде во некои делови веќе има поплави, а на места почнуваат и одрони.

Хрватска се подготвува за невреме

Карловац се подготвува за предвидениот пороен дожд и невреме, се ставаат вреќи со песок.

„Ќе се поделат вреќи со песок на потенцијално загрозените делови на Карловац, особено на МО Борлин и Велика Јелса, обезбедени се церади и потребниот материјал, исчистени се сите одводи, а изведувачите дополнително се предупредуваат за нивната одговорност за градилиштата“, беше договорено на вчерашната состанок на Здружениот штаб цивилна заштита на град Карловац.

Пожарникарите ќе доставуваат вреќи со песок до делови од градот кои можат да бидат загрозени, „Водовод и канализација“ ќе се грижат за одводите, а и ВиК и Топлификација, со оглед на работата на Агломерацијата и замената на топловодната мрежа, дополнително ќе ги потсетуваат изведувачите да се грижи за градилиштата .

Total
0
Shares
Поврзани објави