Украинските багалци во Македонија: Немаме никакви права, ниту образование, ниту лекување

Бегалците од Украина се жалат на условите во Македонија. Тие велат дека нивниот третман е како да се туристи, а не според меѓународните конвенции. Тие денеска во Скопје повторно протестираа против руските злосторства во нивната земја, пренесува Алсат-М.

Претседателот на Здружението на Украинци во Македонија, Александар Урбанович вели дека бегалците овде не уживаат ниту едно од нивните основни права.

-Дозволени се само како туристи повеќе од 90 дена, на секои 365 дена им се дава известување од хуманитарни причини. Со таа хуманитарна книшка не им се обезбедува образование, лекување, бесплатен превоз, вработување или било што друго, за жал според нас. Во МНР чекаме одговор“, рече Александар Урбанович, претседател на Здружението на Украинците во Македонија.

Урбанович вели дека во соседните и земјите од ЕУ, украинските бегалци ги уживаат сите права.

-Гледаме дека сите бегалци од Украина кои се во или во близина на Европската унија или се сместени бесплатно или им се даваат пари за да можат да преживеат и образование и вработување без пречки. Но, овде во Македонија, за жал, тие права не им припаѓаат на околу 1.147 луѓе, рече Александар Урбанович, претседател на Здружението на Украинците во Македонија.

Украинските граѓани во нашата земја протестираа во знак на револт против руските злосторства. Тие оставија слики од убиени украински деца на игралиштето зад Универзалната сала, што е донација од Руската Федерација.

Потоа пред руската амбасада оставија играчки, како што рекоа, на убиени деца и апарати за домаќинство, во знак на револт бидејќи велат дека руските војници ги крадат овие работи од празните куќи на Украинците.

Здружението на Украинци побара и улицата „Москва“ во Скопје да се преименува во „Украински херои“.

Total
3
Shares
Поврзани објави