Амнестијата ќе донесе и помали затворски казни, Рускоска не го менува обвинението

Кој сè ќе може да побара амнестија од учесниците во настаните на 27 април, најверојатно, ќе биде познато в понеделник, кога во форма на предлог-закон за амнестија документот ќе биде доставен до Собранието. Иако најавите беа дека предлогот денеска ќе се разгледува од Интерпартиското тело за помирување, поради отсуство на поголем број пратеници состанокот ќе се одржи идната недела, а не се отфрла можноста тоа да се случи во понеделник пред почетокот на собраниската седница.

Според досегашните најави од работната група што го подготви, законот нема да ги опфати нарачателите, организаторите и насилниците од 27 април. Не беше прецизирано дали ќе се бара од обвинителството да прави преквалификација на делото „тероризам“ , но беше споменат членот од кривичниот законик што се однесува на здружување заради непријателска дејност, со кој се предвидуваат казни затвор од најмалку четири години.

Обвинителката Вилма Русковска вели дека воопшто не размислува за преквалификација на делото и дека не сака да лицитира додека не го види готово новото законско решение.

Според првичните сознанија, законот ќе опфати повеќе од 20 обвинети од 33-јца меѓу кои најверојатно ќе бидат и пратениците обвинети за крвавиот четврток.

Total
0
Shares
Поврзани објави