Од последици од корона почина Драгољуб Ѓуричиќ – тапанар на “Леб и Сол”

Познатиот музичар Драгољуб Ѓуричиќ (68) почина денес во болницата „Драгиша Мишовиќ“ во Белград од последици на коронавирус
Роден е во Цетиње на 10. февруари 1953. година. Свиреше во „Ју Група“, „Леб и сол“, „Кербер“ и беше тапанар на Здравко Чолиќ и Ѓорѓе Балашевиќ.

Тој пишуваше музика за театарски претстави, вклучувајќи ги „Арт“, „Резервациони кучиња“, „Поблиску“
Со музика започнал во 70-тите во Херцег Нови, а во 1975. година се преселил во Белград и се приклучил на групата „Рибели“ со која настапувал низ цела поранешна Југославија. Тие ги следеле популарните пејачи од тоа време, како Душан Прелевиќ, Арсен Дедиќ, Габи Новак, Лола Новаковиќ, Бисере Велетаниќ, Нада Кнежевиќ. Потоа стана член на групата „Леб и сол“, а во текот на својата кариера настапуваше со Корнелија Ковач, Здравко Чолиќ, Боро Ѓорѓевиќ, Ѓорѓе Балашевиќ, Владо Маричиќ…Снимил, за време на неговиот живот, околу 70. албуми.
Иако зад себе имаше околу 6.000 концерти, знаење и признанија, како малку музичари од поранешна Југославија, тој не им даваше важност на нив.

Total
0
Shares

USJE
Поврзани објави