Владата со одлука на вчерашната седница: Трансродовите ќе добијат посебен пол

Владата соопшти дека на вчерашната седница одлучила да направи законски измени според кои ќе им овозможи на трансродовите лица да се запишат како посебен пол.„Изменување на Законот за матична евиденција со кој ќе се овозможи признавање на родовиот идентитет на трансродовите лица согласно позитивното меѓународно законодавство и почитувањето на сите човекови права“, се вели меѓудругото во една од точките кои биле усвоени.Она што е познато засега, е дека овој предлог доаѓа од Министерството за правда.

Извор:faktor.mk

Total
0
Shares

USJE
Поврзани објави