Затвореници од Шутка на претстава во Театар Комедија

Со посетата на вчерашната претстава „Нешто пропуштаме“ во Театар Комедија, започна реализирањето на активностите од меморандумот за соработка меѓу Министерството за култура на Република Македонија и КПУ Затвор „Скопје“, со кој културата и уметноста во функција на едукацијата и ресоцијализацијата се приближуваат до една деликатна и маргинализирана категорија на граѓани…
Соработката предвидува посети на културно – уметнички настани за примерните осуденици, збогатување на библиотеките, работилници и настани во самата установа со осудениците и со гости – уметници.
Освен остварување на заложбите на културните политики на Владата на РМ и Министерството за култура за еднаков пристап до културата за сите граѓани, со оваа акција се адресираат и препораките на Комитетот за спречување на тортура (ЦПТ) на Советот на Европа, кои години наназад упатуваат на отсуство на какви било активности за едукација и ресоцијализација на осудениците во македонските затвори. Вакви активности веќе започнуваат да се планираат и одвиваат и во други градови во земјата.
#соопштение Министество за кулутура

Total
0
Shares
Поврзани објави