Апелација му ја намали казната на експолицаецот кој силуваше малолетници

Скопска Апелација ја намали казната на експолицаецот Александар Костовски обвинет за трговија со малолетничка и за силување на нејзиниот брат, потврдуваат од второстепниот суд за „А1он“. Откако Костовски во Кривичен суд доби 18 години затвор, Апелација му намали две години и сега е осуден на 16 години затвор.

Од Апелација суд за „А1он“ посочуваат дека ја намалиле казната ценејќи ги олеснувачките околности. Воедно, судиите од Апелација ја отфрлиле жалбата поднесена од обивнителката Наташа Поп-Трајкова, која бараше да му се изрече поголема казна затвор на осудениот. Во овој случај, поранешниот полицаец Костовски призна дека користел сексуални услуги од дете кое не наполнило 14 години и тоа три години со ред. Тој извршил и друго полово дејствие врз братот на девојчето.

„…Отежнувачките околности доведени во корелација со фактот дека обвинетиот не е претходно осудуван и против него не се водат постапки за други кривични дела, коректното однесување што го покажал пред судот и во таа смисла даденото признание за вина за сторените кривични дела, со што изразил свест за противправноста на своите дејствија, како олеснувачки околности ценети во нивната севкупност во однос на тежината на делата за кои обвинетиот е огласен за виновен, упатуваат на заклучокот дека во конкретниот случај целта на казнувањето може да се оствари и со ефективна казна затвор во пократко времетраење“, стои во пресудата.

Според судиите од Апелација, намалувањето на казната на Костовски е според степенот на кривична одговорност.

„Оправдано може да се очекува превентивно да влијае (казната) врз обвинетиот, за во иднина да не врши вакви или сличен вид на кривични дела, како и позитивно да влијае на планот на генералната превенција“, се додава во пресудата до која дојде „А1он“.

Обвинителката Наташа Поп-Трајкова која го водеше целиот случај и ги гонеше поранешниот полицаец, но и мајката Налиље А. која ја продаваше малолетната ќерка, бараше зголемување на казната. Сметаше дека не се правилно ценети отежнувачките околности. Но Апелација и ја одби жалбата.

извор: a1on.mk

Total
0
Shares
Поврзани објави