Денеска е Велигден празник што ја симболизира победа на животот над смртта

Православните верници денескa го одбележуваат Велигден, или Воскресението на Исус Христос, празник што ја симболизира победа на животот над смртта.

Според евангелието, настанот се случил на гробот на Христос, а радосната вест на жените мироносници им ја соопштил архангелот Гаврил.

Според одлуката на Никејскиот собор (325 година), што го почитуваат сите православни цркви, Велигден се слави во првата недела на полната месечина по пролетната рамноденица, но секогаш по еврејската Пасха.

Според христијанското предние, Исус умрел во деновите на Пасха, па во некои јазици оовој назив се задржал и за праникот на неговото воскреснување.

Јајцето како симбол

Јајцето е симбол на  обновување на природата и животот, а црвеното јајце значи радост и за оние кое го даваат и кои го добиваат.

Според традицијата, велогденските јајца се бојадисуваат на Велики Петок, кога инаку ништо друго не се работи.

Според евангелието, настанот се случил на гробот на Христос, а радосната вест на жените мироносници им ја соопштил архангелот Гаврил.

Според одлуката на Никејскиот собор (325 година), што го почитуваат сите православни цркви, Велигден се слави во првата недела на полната месечина по пролетната рамноденица, но секогаш по еврејската Пасха.

Според христијанското предние, Исус умрел во деновите на Пасха, па во некои јазици оовој назив се задржал и за праникот на неговото воскреснување.

Јајцето како симбол

Јајцето е симбол на  обновување на природата и животот, а црвеното јајце значи радост и за оние кое го даваат и кои го добиваат.

Според традицијата, велогденските јајца се бојадисуваат на Велики Петок, кога инаку ништо друго не се работи.

Total
20
Shares
Поврзани објави