Судскиот совет ќе го проверува предметот Таргет – Тврдина, но само во делот на време траењето на постапката, во одлуката не смее да се мешаат

Судскиот совет донесе одлука работна група да биде испратена во Апелациониот суд во Скопје за да ја провери постапката околу предметот Таргет- тврдина. Советот може да провери детали околу времетрањето на постапката но не и да се меша во одлуката. Ќе се проверува, како што беше истакнато на денешната итна седница, дали по предметот постапувал судија кој исполнил услови за пензија.

Советот одржа итна седница по објавата и реакциите на јавноста дека предметот се држел во фиока две години за сега да се врати на повторно судење и да се створат услови за негово застарување.

Во „Таргет-Тврдина“ одлучуваше петчлен совет од Апелација на чело со Јани Нича. Судија известител беше Енвер Беџети, а останатите тројца членови беа: Ѓоко Ристов, Тања Милева и Лидија Чачева.

По една година и речиси десет месеци од пресудата на Кривичен, а по околу девет месеци од одржана јавна седница за жалбите во Апелација, петчлениот совет конечно одлучи и во петокот објавија дека ја укинуваат пресудата затоа што констатирале дека првостепениот суд при постапувањето во „Таргет-Тврдина“ сторил суштествени повреди на одредбите од Законот за кривичната постапка кои се од апсолутен карактер, а на кои овој суд внимава по службена должност.

„Таргет-Тврдина“ е главен предмет од аферата за масовното нелегално прислушување, а со првостепената пресуда ексшефот на УБК, Сашо Мијалков беше осуден на 12 години затвор, а на затворска казна од четири години беше осудена поранешната министерка за внатрешни работи Гордана Јанкулоска.

Total
0
Shares
Поврзани објави