Хрватска ќе ги повлече војниците од НАТО во случај на војна Украина-Русија

Хрватскиот претседател Зоран Милановиќ изјави дека доколку ескалира конфликтот меѓу Украина и Русија, ќе ги повлече сите припадници на хрватската армија.

Хрватскиот претседател Зоран Милановиќ за време на неговата посета на фабриката  „Краш“ во Загреб, го прашаа: „Каква ќе биде улогата на Хрватска ако избие војна меѓу Украина и Русија“.

„Нема вистински виновник во оваа ситуација, но многу е јасно кој ќе биде оштетен. Затоа, Хрватска и хрватската армија нема да учествуваат во таква војна“, рече тој.

Потсетувајќи дека беше слушнато „барањето на НАТО за дополнително хрватско воено засилување во регионот“, Милановиќ рече: „Јас сум врховен командант на хрватската армија. Ако конфликтот меѓу Украина и Русија ескалира, ќе ги повлечеме сите членови на Хрватската армија. Не сакам ниту еден војник од хрватската армија да биде во регионот“.

Наведувајќи дека оваа одлука што ќе ја донесе нема никаква врска со Украина или Русија, Милановиќ рече: „Нашата одлука целосно зависи од динамиката на администрацијата на Џо Бајден и американската внатрешна политика“, рече тој.

Коментирајќи дека гледа недоследност и опасно однесување во меѓународните безбедносни прашања, Милановиќ рече: „Сите овие настани се случуваат во московското лоби. Мора да има регулатива што ќе ги земе предвид безбедносните интереси на Русија. Дефинитивно постојат начини за заштита на Украина и украинската економија“.

Наведувајќи дека Украина нема место во НАТО, Милановиќ рече: „Поминаа осум години од соборувањето на администрацијата на Јанукович. Украина не може да напредува економски. Не може да добие никаква помош од Европската унија. Земјата стана една од најзаостанатите земји.” додаде Миловановиќ.

Total
2
Shares
Поврзани објави