Џамбаски најави дека не доаѓа во Скопје?

Бугарскиот европратеник Ангел Џамбаски, преку својот Фејсбук профил ги повика своите сонародници достоинствено да го одбележат роденденот на „бугарскиот народен херој Гоце Делчев“ и им предложи тоа да го направат во било кој град, односно да не одат во Скопје.

„Другари и сограѓани Бугари, никој, апсолутно никој, ниту родово определените родители на антибугарскиот македонизам од Коминтерната, ниту неговите родово одредени чувари во Брисел, не можат и нема да ни кажат каде, кога и како ќе го почитуваме бугарскиот народен херој Георги Николов Делчев. Затоа ви нудам и ве повикувам. Утре се одбележува годишнината од раѓањето на Георги (Гоце) Николов Делчев. Бугарски учител, револуционер, офицер, војвода. Да го славиме и достоинствено да го почитуваме. Тоа може да се направи во Кукуш, каде што е роден. Градот бил уништен во 1913 година, но сè уште стои црквата на ридот, женскиот манастир, на одливот кон Кукуш, ова е новиот град. Тоа може да се направи во урнатините на селото Баница, исто така уништено во 1913 година, камбанаријата на црквата каде што првично бил погребан Гоце сè уште стои. Во близина на денешното село Орини, Серско. Тоа може да се направи во градот Гоце Делчев, поранешен Неврокоп. Тоа може да се направи во секој бугарски град каде што има споменик, биста, спомен знак, улица посветена на Војвода Гоце Делчев“,напиша Џамбаски на Фејсбук.

Total
0
Shares
Поврзани објави