ГЛОБАЛНИТЕ ЦЕНИ НА КАФЕТО СЕ ИСКАЧУВААТ ДО РЕКОРДНИ НИВОА поради ограничувањата на понудата и зголемената побарувачка

Глобалните цени на кафето се искачија на невидено ниво, при што фјучерсите на арабика неодамна надминаа 4,30 американски долари за фунта, а робуста достигнаа 5.847 американски долари за метрички тон. Овој драматичен пораст, речиси двојно зголемен во изминатите 14 месеци, се препишува на сливот на фактори кои влијаат и на понудата и на побарувачката на пазарот на кафе.

Бразил, најголемиот светски производител на кафе, се соочи со една од најлошите суши досега, што сериозно влијаеше на приносите на земјоделските култури. Оваа климатска неволја доведе до значително намалување на залихите на кафе, при што извештаите покажуваат дека 90 отсто од родот во 2024 година е веќе продаден, оставајќи минимални резерви пред новата жетва.

Виетнам, вториот по големина производител на кафе на глобално ниво, исто така доживеа пад во производството. Странската земјоделска служба на USDA предвиде дека производството на кафе робуста во Виетнам за годината 2024/25 ќе се намали во однос на претходната година.

Рајат Агравал, извршен директор на Barista Coffee, ги истакна овие предизвици, наведувајќи: „Производството на кафе во Бразил е намалено, кое сочинува 30 отсто од светското производство, а дури и Виетнам, кој е втор по големина, сигнализираше ниско производство. Не очекуваме дека ова ќе се нормализира барем во следните два квартали.

Производството на кафе во Индија не остана имуно на овие предизвици. Рана Џорџ, управен директор во Келачандра кафе, истакна: „Индиското производство на кафе е исто така погодено, при што приносите се намалија за 20 до 30 отсто поради несезонските временски услови.

И покрај ограничувањата во понудата, глобалната побарувачка за кафе продолжува да расте, особено на пазарите во развој низ Азија и Блискиот Исток. Овој пораст на потрошувачката дополнително го заостри балансот на понудата и побарувачката, вршејќи нагорен притисок врз цените.

Дополнително, шпекулативното тргување со фјучерси за кафе придонесе за нестабилноста на цените. Абхинав Матур, извршен директор и основач на Something’s Brewing and Kaapi Machine, забележа: „Шпекулативното тргување на фјучерси за кафе, исто така, ги зголеми цените“.

Total
0
Shares
Related Posts