6 години затвор за Јанкулоска

Судот пресуди 6 години за Гордана Јанкулоска, поранешен министер за внатрешни работи за случајот Тенк. Таа лично не присуствуваше на објавување на пресудата оти е во друга судска сала. И самата на судијката и кажа дека нема да оди да ја слуша пресудата.
Пресудата не е правосилна има право на жалба до Апелациониот суд каде пак за истиот случај на поранешниот Премиер Никола Груевски за истиот предмет односно нарачка и набавка на скап блиндиран мерцедес за потребите на тогашната Влада, е потврдена пресуда од две години затвор. Предметот „Тенк“ е прв случај на Специјалното јавно обвинителство што е пред целосно пресудување.
Во „Тенк“ на обвинета јакулоска се води издвоена постапка оти кривичниот совет во април оваа година ја издвои постапката поради отворено лекарско боледување од приватна болница, поради ризична бременост. За истиот случај 6 и пол години затвро доби и Гоко Поповски тогаш вработен во МВР , но Апелација му ја намали казната за две години.

Total
0
Shares
Поврзани објави