7 години затвор – реагира Никола Груевски

Според поранешниот премиер Никола Груевски, Македонија живее во време на политички мотивирани судски процеси против политичките противници на власта и е полошо отколку во 1949 година.

Реакцијата на Груевски доаѓа по одлуката за „Парцели на Водно“ каде што беше осуден на 7 години, додека судот ги одзеде парцелите на Водно како и становите, освен станот што беше на име на неговата мајка. Груевски нагласува дека жртвата е осудена пред судењето и расветлувањето на вистината од властите и судството.

Се друго е театар за јавноста, односно време за пропаганда за кое јавноста мора да се убеди“, реагира Груевски.

Тој додаде дека обвинителството и судот може да се изјаснат дека примиле многу пари без никакви докази, материјални или докази и на крајот да го користат зборот „докажано е дека…“.

Во Македонија, пишува Груевски, не судат судовите, туку политиката.

„Власта преку правосудниот систем прави што сака, одзема нешто од кого сака и по која вредност сака, без разлика на се, заплени што сака, во зависност од близината до неа. Не постои критична маса кај професионалната елита која е подготвена да поставува логични прашања, иако гледа незаконитоста и апсурдни процеси“, напиша Груевски.

Total
2
Shares
Поврзани објави