Доживотен затвор за Караџиќ

Поранешениот претседател на Република Српска, Радован Караџиќ, е осуден денеска на доживотна казна затвор пред Жалбениот совет Меѓународниот резидуален механизам за кривични судови (наследник на Хашкиот трибунал).

Жалбениот совет ја изрече пресудата откако еден час ги образложуваше одлуките по жалбите поднесени од Караџиќ и од обвинителството.

Со провостепената пресуда изречена од Хашкиот трибуна во 2016 година на Караџиќ му беше пресудена затворска казна во траење од 40 години.

Total
0
Shares
Поврзани објави