(online – интервју) Невидливите и во време на пандемија

Публикацијата на Неда Коруновска и Жељко Јовановиќ изработена во рамки на Фондацијата „Отворено општество“ покажува дека членките на ЕУ (Бугарија, Унгарија, Италија Романија, Словачка и Шпанија) не одговорија со соодветно внимание на многу поголемиот ризик на смртност од ковид-19 кај ромската популација.

Разговараше: Петар Клинчарски

Total
0
Shares

USJE
Поврзани објави
Повеќе

Предизвиците на Ромите за време на кризата предизвикана од ковид-19 – продлабочување на образовниот јаз (Sfidat e romëve gjatë krizës të shkaktuar prej Covid-19 – thellohet hendeku arsimorë)

Владините уредби донесени за зачувување на здравјето на граѓаните, сепак (ин)директно влијаеа врз економијата, а ги доведоа во…
Повеќе

ХЕРА: Институциите на терен да им помогнат на Ромките да ги обезбедат документите за финансиска помош од државата (HERA: Institucionet në teren t‘u ndihmojnë romeve të sigurojnë dokumentat për ndihmë finansiare nga shteti)

Анализа на социо-економската и состојбата поврзана со репродуктивното здравје кај Ромките за време на ковид-19 Високи 67 %…