Собранието ќе има пет потпретседатели

Парламентот ќе има пет потпретседатели. Таква одлука денеска изгласаа 60 пратеници од парламентарното мнозиство, а 22 од опозицијата биле против.

Партиите од власта во образложебието на одлуката се правдат дека според Деловникот и Законот за Собрание бројот на потпретседателите го утврдува Собранието, по предлог на претседателот.

Кој ќе бидат пратениците што ќе му пу помагат на спикерот Талат Џафери, ќе се одлучи во една од наредните седници на Собранието.

Се очекува потпретседателите да се избират од редот на пратеници што припаѓаат на различни политички партии застапени во Собранието, од кои најмалку еден од најголемата опозициски партија.

Total
0
Shares

USJE
Поврзани објави