Вечерва за прв пат на Кардиохирургија трансплантација на срце од починат донор

Во гостувањето на ТВ 24, министерот за здравство Венко Филипче зборуваше за корона кризата и мерките за нејзино надминување, но ја искористи можноста да открие дека во Северна Македонија за прв пат вечерва ќе се изведе операција со трансплантација на срце.

„Имаме вечерва трансплантација на срце, имаме донатор, родителите од една почината девојка, а имеме и пациент кој подолго време чека таква операција. Ова се организира на Клиниката за кардиохирургија. Во овој момент се спремаат и во следните часови ќе започне зафатот. Единствен спас за овој пациент да го спасиме е трансплантацијата. Ќе го видиме исходот, со оглед дека сепак е ризичен потег, но очекувам се најдобро.“- изјави Филипче.

https://www.facebook.com/filipce.venko/photos/a.1819648248342200/2394319200875099/?type=3
Total
0
Shares

USJE
Поврзани објави