Актерката Силвија Стојановска бара ослободување или повторно судење

Во Апелациониот суд денеска се одржува јавна седница по поднесената жалба на пресудата за актерката Силвија Стојановска со која таа е осудена на три ипол години затвор поради кривично дело неовластено производство и пуштање во промет на наркотични средства, односно учество во шверц на 700 килограми кокаин од Јужна Америка во Шпанија.

Одбраната бара Апелациониот суд да ја укине првостепената пресуда и предметот да го врати на повторно судење или целосно да ја ослободи Стојановска.

Според одбраната, пресудата е конфузна и од нејзиното образложение не може да се препознае кои решителни факти од кои докази ги утврдува судот.

Понатаму, одбраната во жалбата тврди дека фактичката состојба е сосема погрешно утврдена, особено што не се земени предвид доказите од постапката во Шпанија, каде истражниот судија утврдил дека кокаинот бил транспортиран во државата преку тајни агенти и со знаење на шпанската полиција со цел да се фатат купувачите.

Одбрана ја обжали пресудата по четири основи, меѓу кои и суштествена повреда на одредбите на кривичната постапка, погрешна утврдена фактичка состојба и повреда на кривичниот законик.

Жалба поднесе и првоовинетиот Воислав Будисављевиќ, кој е првостепено осуден на седум години затвор.

Обвинителството пак поднесе жалба со која бара повисока казна, бидејќи сегашната казна на Стојановска е под законскиот минимум за ова дело, а Будисављевиќ и претходно бил осудуван за истото дело.

Fokus.mk

Total
1
Shares
Поврзани објави
Повеќе

Кацарска до Судски Сoвет: Jавно кажав дека фамилијата Камчеви се наши фамилијарни пријатели, но таа моја искреност не смее да се злоупотребува од кого било, а посебно не од јавен обвинител, згрозена сум

Бев згрозена од изјавата на обвинителката Лиле Стефанова, односно од нејзиното сведочење во случајот „Рекет“,  со оглед дека…