Во Загреб епидемија на заразна жолтица меѓу средношколците

Во Загреб веќе два месеца владее епидемија на хепатитис А или заразна жолтица, а најголем број заболени се средношколци, објави Јутарњи лист.

„Од почетокот на март забележавме 57 случаи на заболени од хепатитис А, најмногу кај средношколци. Идентификуван е вирусот на хепатитис А, што се пренесува по феко-орален пат, односно со внесување на загадена вода или храна во столицата на заразено лице или во раце контаминирани со столицата на заразено лице“, изјави Бранко Колариќ, директор на Институтот „д-р Андрија Штампар“ во Загреб.

Болеста е регистрирана кај ученици од три училишта, но и нивните домашни контакти.

„Но, епидемијата е целосно под контрола, а околу 45 пациенти веќе се опоравија. Можно е на крајот бројот на заболени да биде поголем, бидејќи периодот на инкубација за хепатитис А е еден месец, во некои случаи и два месеци“, рече Колариќ.

Училиштата добија инструкции кои им ги пренесоа на родителите и на децата.

фото: jutarni.hr

Total
14
Shares
Поврзани објави