Дамева: Апелирам до сите политичари да се воздржат од какви било коментари во однос на работата на Судскиот совет

Апелирам до сите политичари да се воздржат од какви било коментари во однос на работата на Судскиот совет и на тој начин мешајќи се во надлежностите. Да не се коментираат состојби со одлуки донесени од страна на судовите. Ова значи директно влијание врз работата и во надлежностите на Судски совет, а Министерството за правда или извршната власт како предлагач на законите може час поскоро да реагира ако смета дека тоа не е правилно, изјави претседателката на Судскиот совет

Коментирајќи ја генерално работата на Судскиот совет и актуелните законски решенија, министерот за правда Тупанчески вчера на брифинг со новинарите алудираше дека можеби се потребни промени и во таа насока. Во Судски совет тој смета дека можеби е најдобро да членуваат судии од повисок ранг и дека смета оти не е во ред претседател на Судскиот совет да се избира од членовите кои доаѓаат од редот на оние што се избрани од политичките партии во Собранието

Претседателката на Судскиот совет, Весна Дамева, денеска не сакаше конкретно да ги коментира ставовите на министерот за правда Никола Тупанчески во врска со изборот на членови на Советот, како и потребата од измени на законот што ја уредува оваа тематика, но порача дека нема да дозволи лични ставови да ја создаваат перцепцијата во јавноста и да го рушат интегритетот на телото со кое претседава и на неговите членови.

Total
0
Shares
Поврзани објави