Стразбур: Аболицијата на Иванов е недопустливо помилување

Европскиот суд за човекови права едногласно ја прогласи за недопуштена жалбата во предметот „Талески и другите против Северна Македонија“. Одлуката е конечна, соопштија од судот.

Таа се однесува на случајот со поништената аболиција на поранешниот претседател Ѓорге Иванов, од април 2016 година со која тој опфати 56 лица осомничени во поголем број предмети кои беа под ингеренции на тогашното Специјално Јавно Обвинителство. Аболицијата предизвика реакции и улични протести, кои резултираа со измени во Законот за помилување за да му се отвори простор на Иванов за повлекување на аболициите.

Total
0
Shares
Поврзани објави