Хакерскиот напад врз Фондот за здравство е дел од хибридната војна, велат од МВР – системот останува блокиран

Хаосот на блокираниот систем на Фондот за здравствено осигурување од ден во ден им создава се поголеми главоболки на вработените во здравството, а згора на се им го загорчува животот на пациентите, матичните лекари, болниците зашто се оставени на цедило. Расте револтот кај вработените во јавното здравство, кои не ја добиле платата за јануари.

Матичните имаат уште еден проблем, кој може да стане уште поголем, ако овој прекин потрае. Имено, тие не можат да креираат фактури за своите услуги кон Фондот, и нема да можат да си наплатат за сработеното. Ако тоа потрае до крајот на месецов, покрај лекарите во јавносто здравство, и тие во примарното, како и во приватните здравствени институции, нема да можат да земат плата.

И ова надлежните го објаснуваат како хибридна војна. Министерот Спасовски кажа дека побарале поддршка од меѓународни институции за да се заштител системот, ама нема гаранции дали и во која мера се загрозени личните податоци на граѓаните со хакерскиот напад . 

Од Владата велат здравствените работници и корисниците на услугите на Фондот да имаат трпение, откако беше најавен протест поради ненавремена исплата. и Премиерот посочува дека станува збор за хибридна војна, а решение за исплата било најдено.

Total
0
Shares
Поврзани објави