Писмо до министерот Филипче: Вие преземете ја одговорноста за смртта на ќерка ми …

Мајка која има болна ќерка од тешка болест која бара многу напор средства и соодветни услови за лекување денеска му пиша писмо на министерот за здратсво Венко Филипче. Писмото е предадено во министертвото а идентитетот на мајката е познат на редакцијата. Иако писмото е јавно објавено ќе оставме пет дена за реакција од министерството.

Во него мајката бара помош од министерот и му пишува: Ви давам пет дена за сместување на мојата ќерка со PWS во соодветна институција Вие одлучете приватна или државна , ако нема тука во Македонија вратете ја во Германија каде беше пет години. Вие превземете ја одговорноста за нејзината смрт и државата , во никој случај јас како мајка и утре да речете дека не сум се обратила до Вас.

За писмото стигнуваат поддршки од пријатели кои добро се запознаени со борбата на оваа мајка за нејзиното чедо:

– Оваа што се случува кај нас нигде го нема,подршка до тебе мила.А на народот му треба освестување,доста партии лидери,сите овие години само децата страдаат,и по клиники и по институции и во училишта,во градинки. Оваа стана веќе неподносливо и мачно гледајќи родители како се бораат за своите деца.Мила моја Вале бори се душо,ја имаш целосно мојата подршка.А оваа лудило во нашата држава само сплотено и заедно мора да го промениме и средиме,оваа вака веќе не оди,ние и само ние народот.Освестување друго не ни преостанува.

– …Бори се за своето чедо и само Господ да со тебе ….се е колапс

– За мене си Јованка Орлеанка …или подобро Дон Кихот,кој се бори со ветерници. Знаеш ли колку ги има околу тебе? Ветуваа додека седнаа во фотељи…..а сега секој сам нека се грижи . Колку време се бориш? Колку солзи пролеа и колку стресови имаше….неппроспиени ноки….НИшто не боли повеќе од солзите на едно дете кое е одвоено од родителот заради немање услови и инасии за лекување. Тоа е нашето здраство …богато ….а бедно

Total
0
Shares
Поврзани објави