ВЕШТАЧКАТА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА – МЕЧ СО ДВЕ ОСТРИЦИ, МОЖЕ ДА НАПРАВИ ВАШАТА РАБОТА ДА ИСЧЕЗНЕ, ПРЕДУПРЕДИ ГЕОРГИЕВА ОД СВЕТСКА БАНКА

Вештачката интелигенција (ВИ) треба да влијае на 60 отсто од работните места во напредните економии и околу 40 отсто од работните места на глобално ниво, според новиот извештај на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ). Извештајот, за кој разговараше генералниот директор на ММФ, Кристалина Георгиева, ги истакнува и ризиците и можностите што ги презентира АИ.

Таа тврди дека вештачката интелигенција претставува закана за безбедноста на работните места ширум светот, но исто така претставува „огромна можност“ за зајакнување на нивоата на продуктивност и поттикнување на глобалниот раст. „Вашата работа може целосно да исчезне, што не е добро,или вештачката интелигенција може да ја подобри вашата работа, така што всушност ќе бидете попродуктивни и нивото на вашиот приход може да се зголеми“, објасни Георгиева.

Според АФП, извештајот забележува дека само половина од работните места на кои влијае вештачката интелигенција ќе бидат негативно погодени. Остатокот може да има корист од зголемените придобивки во продуктивноста поради вештачката интелигенција. Сепак, се очекува ефектите да бидат нерамномерни. Пазарите на трудот на пазарите во развој и економиите во развој ќе имаат помало почетно влијание од вештачката интелигенција, но исто така е помала веројатноста да имаат корист од зголемената продуктивност што ќе произлезе преку нејзината интеграција на работното место.

Георгиева ја нагласи потребата да им се помогне на земјите со ниски приходи да се движат побрзо за да ги фатат можностите што ќе ги претстави вештачката интелигенција. „Значи, вештачката интелигенција, да, е малку застрашувачка. Но, тоа е исто така огромна можност за секого“, рече таа.

ММФ треба да ги објави ажурираните економски прогнози подоцна овој месец. Георгиева навести дека глобалната економија е генерално на пат да ги исполни своите претходни прогнози и е „подготвена за меко приземјување“. Сепак, таа предупреди дека 2024 година веројатно ќе биде „многу тешка година“ за фискалната политика ширум светот бидејќи земјите се обидуваат да се справат со должничките оптоварувања акумулирани за време на пандемијата Ковид-19 и да ги обноват исцрпените бафери.

Бидејќи милијарди луѓе треба да излезат на гласање оваа година, постои дополнителен притисок врз владите или да ги зголемат трошоците или да ги намалат даноците за да добијат поддршка од народот. Георгиева изрази загриженост дека владите ширум светот би можеле да трошат големи пари оваа година и да го поткопаат напредокот што го постигнале во борбата против високата инфлација.

Петгодишниот мандат на Георгиева на чело на ММФ треба да заврши оваа година, но таа одби да коментира дали има намера да се кандидира за втор мандат на чело на меѓународната финансиска институција. „Имам работа во моментов и мојата концентрација е да ја работам таа работа“, рече таа.

Total
0
Shares
Поврзани објави