Обвинителот Јовески прашува : “Кој ќе го врши надзорот над работата на СЈО”

Републичкиот јавен обвинител Љубомир Јовески во дел од интервјуто за ахенцијата МИА зборува околу работата на СЈО и поставеноста на ова обвинителство наспроти редовното и обвинителството за организиран криминал.
Обвинителот Јовески вели дека СЈО поставило нови стандарди на транспарентност но сепак поставува дилеми за понатамошната негова надлежност и контрола.

“СЈО наметна и поинаков начин на работење, како што е транспарентноста во работењето и покрај тоа што со одредени постапки не се согласувам. Моја заложба е СЈО во делот на кривичните дела за кое е основано да ја задржи досегашната самостојност за тие кривични дела, а со оглед дека му се додава нова надлежност за кривични дела од областа на корупцијата од избрани и именувани лица и потешки кривични дела, за таа надлежност да важат општите правила како и за другите обвинителства. Се разбира дека за определени постапки треба да се определи негова самостојност, но особено сметам дека е суштествено да се одлучи кој ќе го врши надзорот над работата на ова обвинителство”, вели во интервјуто за МИА јавниот обвинител на РМ, Љубомир Јовески.

Total
0
Shares

USJE
Поврзани објави
Повеќе

Македонците без визи во САД?

Министерот за надворешни работи Бујар Османи, формираше работна група која ќе има задача за приклучување на Република Северна…
Повеќе

Почина Колин Пауел

Колин Пауел, првиот Афроамериканец кој бил државен секретар на САД, починал на 85 години. Како што пренесува “CNN”,…