Иницјативата за враќање на амнестијата на Иванов е стара три и пол години

Адвокатот Зоран Стојановски од Тетово е подносителот на иницијативата за оценување на членот 11-а од Законот за помилување од 2016 година. Стојановски иницијативата ја поднел пред три и пол години веднаш по амнестијата на поранешниот Претседател Ѓорѓе Иванов за 56 функционери и зачуден е зошто дури сега највисокиот суд донел одлука да ја разгледува.

„Немам одговор на ова прашање. Тоа го знае само Уставниот суд“, рече адвокатот Стојановски за ИРЛ.

Кликни за зголемена фотографија
Кликни за зголемена фотографија

Стојановски тврди дека симптоматично е тоа што до Уставниот суд во 2016 година поднел пет иницијативи за разгледување на уставноста. Тоа се: Одлуката за распуштање на Собранието, Законот за СЈО, Законот за одликувања и признанија. А, воедно поднел иницијатива за оценување на уставноста на одлуката за помилување донесена од Претседателот Ѓорѓе Иванов, а потоа и за одлуката за поништување на помилувањата. Но, на последната седница на судот во средата, судиите поведоа постапка само за членот 11 а од Законот за помилување кој овозможува претседателот на државата да повлече веќе донесена одлука за помилување.

целата сторија продолжува на линкот на Истражувачка новинарска лабораторија -ИРЛ

Total
0
Shares
Поврзани објави